Vidék Kaland Program

Nem reality show, maga az élet
A mezőgazdaság, a vidék ügyei iránt érdeklődő városi fiataloknak szóló program. Élmény és kihívás! 

Hírek

Ondok Szilvia a Szegedi Tudományegyetemen védőnőnek tanul és most lesz másodéves. A martfűi illetőségű lány a Vidék kaland lehetőségére a Facebookon talált rá, és határozta el, hogy részt szeretne venni a programban. Mint mondta, úgy gondolta, hogy mindenképpen szeretné magát kipróbálni ezen a területen is. érdekelte ugyanis, hogy milyen ott az élet és hogyan dolgoznak az ott élő emberek. Szerette volna megragadni a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA által kínált lehetőséget.

A bajai Csordás Krisztina, aki az Egyesület a Magyarországi Német Gyerekekért elnevezésű szervezet irodavezetője azért vett részt a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége –AGRYA Vidék kaland programjában, mert a szervezettel már korábban kapcsolatba került egy pályázati kiírás során, és a jó tapasztalatok arra ösztönözték, hogy a Vidék kaland program meghirdetésekor ki szerette volna próbálni magát a program által kínált élethelyzetben. Mint mondta: a vidéki élet közvetlen közelről való megismerésének lehetősége vonzotta.

Cseh Orsolya önmaga elmondása szerint is kétlaki, mivel kötődik Budapesthez, de most már leginkább Bács-Kiskun megyében Csólyospáloson él, saját maga megfogalmazása szerint „a semmi közepén, egy tanyán” , ahol faművességgel foglalkozik. Leginkább fából készít ékszereket. A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének, az AGRYA-nak a Vidék kaland programjában azért vett részt, mert kíváncsi volt, hogy miként csinálják mások, miként élnek meg a mezőgazdaságból, ezért a kíváncsiságon túl tapasztalatokat is szeretett volna szerezni a kaland során.

Már nagyszüleim és így a szüleim is az agráriummal foglalkoztak, ezért lényegében beleszülettem a mezőgazdaságba, és megszerettem ezt a szakmát - mondta indíttatásáról a Vidék kaland fogadó fiatal gazdája, Bachesz Viktor, aki Baranyában, Pécshez közel, Szilágyon gazdálkodik.

Több lábon álló családi gazdaságban dolgozik nap mint nap Tárnok Sándor, a Békés megyei Szeghalmon, a gazdaság gerincét a szarvasmarha-tartás és a tojástermelés adja, de jelentős a szántóföldi növénytermesztés is, amely az állatokat látja el takarmánnyal.

Ajkán nőttem fel, és ezt követően kerültem gimnáziumba Budapestre és most is a fővárosban élek. Egy nyomdaipari cégnél vagyok HR-es, azaz személyzeti munkával foglalkozom. Eddigi életemben csak városban laktam, ezért döntöttem úgy, hogy testközelből szeretném megismerni a mezőgazdaságot és ezért jelentkeztem a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének – AGRYA felhívására, hogy részt vegyek a Vidék kalandban.

Szabó Mihály budapesti könyvszerkesztő családi indíttatásból kívánta jobban megismerni a mezőgazdaságot, ezért gondolta úgy, hogy részt vesz a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége –AGRYA által szervezett Vidék kaland programban. A családban ugyanis foglalkoznak méhészettel, de csak hobbiból, viszont igénye volt a tapasztalatszerzésre. Ezért döntött úgy, hogy megismerkedik egy nagyobb, mintegy 500 családos méhészet mindennapjaival.

A Budapesten élő Orbán Éva a Corvinus Egyetemen tanul, a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szakon már befejezte tanulmányait, most pedig a regionális és környezetei gazdaságtan mesterszakra jár. Tanulmányai és a nagyszülőknél Pécsváradon szerzett tapasztalatai alapján gondolta úgy, hogy részt vesz a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA Vidék kaland programjában. Így került Szentesre Bakó Dániel gazdaságába, ahol a kertészettel, ott is leginkább az üvegházi hajtatással ismerkedhetett meg.

A fiatal gazdálkodó, Nagy László már a szülők által alapított családi gazdaságban dolgozik Hejőbábán, mivel már jórészt átvette szülei gazdaságát testvérével együtt.  A két testvér azonban külön-külön végzi a munkát. Nagy László mintegy 50 hektáron gazdálkodik.