Vidék Kaland Program

Vidék kaland – Mindenkinek ajánlható a Vidék kaland

A bajai Csordás Krisztina, aki az Egyesület a Magyarországi Német Gyerekekért elnevezésű szervezet irodavezetője azért vett részt a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége –AGRYA Vidék kaland programjában, mert a szervezettel már korábban kapcsolatba került egy pályázati kiírás során, és a jó tapasztalatok arra ösztönözték, hogy a Vidék kaland program meghirdetésekor ki szerette volna próbálni magát a program által kínált élethelyzetben. Mint mondta: a vidéki élet közvetlen közelről való megismerésének lehetősége vonzotta.

            Egy közvetlenül Balmazújváros melletti gazdaságba került, Vrancsik András fiatal gazda látta vendégül idén nyáron július közepén. A gazdaságban főként birkákkal és bárányokkal foglalkoztak leginkább. Ő az állatok etetésében és terelésében segített leginkább az ott dolgozóknak. Emellett számára az egyik legérdekesebb foglalatosság a bálák összehordása volt traktorral. Ezt ugyanis még nem csinálta korábban. Ez – véleménye szerint – új volt és érdekes.

            Elmondta, hogy a gazdaságban folytatott munkájának egy része párhuzamba állítható saját munkájával, mivel munkája során mindenekelőtt a gyerekek szempontjait kell érvényesítenie, ugyanígy volt a balmazújvárosi gazdaságban is, csak ott mindig az állatok voltak az elsők. Emellett az a megfigyelés volt a legfontosabb, hogy az állatok mellett csak abbahagyni lehet a munkát, befejezni nem, mivel azt az év 365 napján mindig el kell végezni, mivel az állat elvárja a gondoskodást, a törődést. Az állattenyésztés szerinte éjjel-nappali szabadság nélküli feladat.

            A gazdaságban dolgozók befogadóak és segítőkészek voltak. Ételkészítés közben még egy-két praktikus konyhai fogást is el lehetett tőlük lesni. Az volt a véleménye, hogy ha olyan párt találna, aki szimpatikus neki, akkor akár - hasonlóan a balmazújvárosi gazdaságban tapasztaltakhoz - el tudná képzelni hosszabb távon az életét vidéki környezetben. Szerinte a csend és a nyugalom a „városi rohanásnál” többet ér.

            Úgy vélekedett, hogy a Vidék kalandot minél több embernek kellene kipróbálnia, hogy testközelből megismerkedhessen a vidéki élettel, a mezőgazdasági munkával. Ő jól érezte magát a fogadó gazdánál, ezért meg is ígérte, hogy még az idén ősszel, ha ideje engedi, meglátogatja őket, ugyanis a környékre szeretne menni „nyaralni”. – mondta Csordás Krisztina.

Képgaléria