Vesd bele magad!

Kiskertészek akcióban
Otthon végzett kertészkedésre épülő szemléletformáló és életmód program kisiskolás gyerekeknek. 

Hírek

Vesd bele magad! Újratöltve program az Auchan az Ifjúságért Alapítvány 3,2 millió Ft-os támogatásával valósul meg.

Az Auchan alapítványa 2013 óta segít fontos társadalmi kezdeményezéseket Magyarország szerte a fiatalok egészségéért.

A Bokányi család néhány éve költözött ki a fehérvári panelból vidékre, a várossal szomszédos Szabadbattyánba. Példásan ápolt a kertjük, ahol külön ágyásaik vannak a két nagyobb gyereknek, a második osztályos Donátnak, illetve a középső csoportos Eszternek.

Az apa, Bokányi Balázs Sárkeresztúron nőtt fel, 1200 négyszögöles volt az ottani kertjük, aminek nagyobb részét  kukoricával vagy fűszerpaprikával vetették be. Az anya, Bokányiné Dinnyei Szilvia  szülei csákberényi terciáján kóstolt bele már fiatalon a kertészkedésbe.

Házilag készült bodzaszörppel vártak a Fogarasi fivérek és édesanyjuk, Korponai Zita. A kertben szedték a bodzát is – újságolták, és mutatták a kerítés mellett nővő, szinte fává terebélyesedett bokrot.

Zalán második osztályos, Bendegúz ősszel megy iskolába. Kishúguk, a még nem egészen 10 hónapos Rózi az édesanyja hátán, a babahordozóból kukucskált felém.

Lassan itt a nyár, süt a nap, de időnként azért elég szeles az idő. A gyerekek imádják a szélforgókat, szélkerekeket, szélcsengőket és még nagyobb örömet okoz, ha együtt készítjük el őket. Keményebb anyagból készítve (karton, scrapbook papír) kertünk igazi dísze lehet.

Magyarország sajnos első helyen áll Európában az elhízás okozta megbetegedések számát tekintve, ugyanakkor az utolsó harmadban van a zöldség- és gyümölcsfogyasztás terén. A szakemberek egyöntetűen azt ajánlják, hogy étkezzünk úgy, hogy a napi étkezésünk felét a zöldségek, gyümölcsök tegyék ki, a másik fele pedig álljon gabonafélékből, húsokból, halakból és tejtermékekből. Az hogy ezekből mekkora mennyiséget fogyasszunk, befolyásolja az egészségi állapotunk, életkorunk, nemünk, súlyunk, fizikai aktivitásunk.

Ha már segítettetek a szüleiteknek bevásárolni, akkor bizonyára észrevettétek, hogy az előre csomagolt termékeken mindig található egy címke. De megnéztétek-e valaha, milyen információkat tüntet fel ez a leírás? Most elmagyarázzuk nektek.
Az Európai Unió az élelmiszerek címkézését is szabályozza. Erre azért van szükség, hogy a vásárlók átfogó tájékoztatást kapjanak az általuk vásárolt termékekről. Ezért a következő információkat kell feltüntetni az élelmiszereken:

A Vesd bele magad! Program során október elejéig minden hónapban két nyeremény játékot tartunk. Az egyik sorsoláson azok vesznek részt, akik megküldték a beszámolókat. Ez az összes beszámolóra vonatkozik. Tehát ahogyan megyünk előre az időben visszamenőleg nézzük, hogy minden havi beszámoló megérkezett-e. Most az első hónapban viszonylag egyszerű a helyzet, mivel csak egyetlen beszámolót kell elküldeni. De pl. a júniusi sorsoláson már csak az vehet részt, aki mind az áprilisról, mind a májusról szóló beszámolóját elküldte.

A Vesd bele magad! Program résztvevői növényvédelmi problémáikkal on-line tanácsadóhoz, Csicsay Péter növényorvoshoz fordulhatnak. Ehhez a hírlevélben kiküldött címre kell küldeni egy e-mailt. Fontos!!! Az e-mail tárgyába írják bele a VBM kódot!!!!!

Többen kérdezték a csomagban található paradicsom típusát.
A "Proton" típusú paradicsom bokor paradicsom, tehát nem fut, nem kell neki támrendszert építeni, kerek bogyójú, korai fajta. Friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas.

A kép csak illusztráció, azon egy más típusú paradicsom látható.