Vesd bele magad!

A srácok mobil ágyásokba ültették el a magokat

Vesd bele magad!

Házilag készült bodzaszörppel vártak a Fogarasi fivérek és édesanyjuk, Korponai Zita. A kertben szedték a bodzát is – újságolták, és mutatták a kerítés mellett nővő, szinte fává terebélyesedett bokrot.

Zalán második osztályos, Bendegúz ősszel megy iskolába. Kishúguk, a még nem egészen 10 hónapos Rózi az édesanyja hátán, a babahordozóból kukucskált felém.

Az édesanya, bár tősgyökeres fehérvári, családi házba nőtt fel, így nem idegen tőle a kertészkedés, amelyet a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége -AGRYA Vesd bele magad! elnevezésű programja révén a gyermekeivel is igyekszik megszerettetni. Az Öreghegyi otthon lakói egyébként nem ágyásba, hanem nagy ládákba ültették el a program révén ajándékba kapott magvakat.

Retket és fejes salátát is szüreteltek már a saját kis veteményesükből – újságolták a srácok. Kérdeztem tőlük, hogy a retek nem volt-e kukacos. Nem – hangzott a felelet. Ez pedig nem kis szó, hiszen nem csak némely kiskertész panaszkodott a retek esetében a kártevőkre, de a fehérvári piacon is azt hallottam egy őstermelőtől, hogy nehéz az idén egészséges retket termeszteni.

A fiúk megmutatták a kiültetésre váró cukkini és paradicsompalántáikat is. Ezeknek a magvát tejfölös pohárba vetették el, s eddig a szobában nevelték azokat.

A közelgő nyári szünet apropóján az iskolát is szóba hoztam. Zalán kedvenc tárgya a testnevelés és a matek, és egyébként focista szeretne lenni – tudtam meg tőle. Öccse már nagyon várja, hogy iskolás lehessen. S hogy miért? „Mert olyan dedósok a picik az oviban” - válaszolta Bendegúz a kérdésre, s azt is elmondta, hogy legjobban a matematikát szeretné tanulni. Egyébként már tud számolni, egyszer egészen kétszázig elszámolt! – tette hozzá.

Képgaléria