Vesd bele magad!

A szomszédok csodájára jártak Kitti kertjének

Kitti 12 éves lesz szeptemberben, és a szülők azért gondolták, hogy fontos lehet számára a pályázat, mert ők is falun nőttek fel, és sokat kertészkedtek. Szerették volna, ha ő is belekóstol ebbe, és talán folytatja a hagyományokat. Hiszen ma már egyre kevesebben kertészkednek: a fiatalokat nehéz rávenni, az idősek pedig már nem bírják annyira.

   A fruska lelkesen várta a magok érkezését. Szeret a szabadban lenni, így a pályázat nagyszerűnek bizonyult abban, hogy még több időt töltsön szabad levegőn.

   A család kertje csaknem ezer négyzetméteres, melynek fele veteményes, a másik fele pedig gyümölcsös, így Kitti édesapja kiporciózott számára egy kis területet. Eleinte elkelt a segítség a sorok kihúzásánál, de a magok elvetése már nem okozott gondot. Apa, mint a „kertészek gyöngye”, ellátta leányát jó tanácsokkal. A magocskák szépen növekedésnek indultak, Kitti mindennap nézegette, kérdezgette, mit kell velük csinálni. Kapálgatta, és ha az idő megkívánta, locsolta őket. A kis piros retkek még a suliba is elkísérték.

   A növények persze meghálálták a gondoskodást. Minden kikelt! A szomszédok a csodájára jártak Kitti kertjének.

   A saláta az édesanya, Judit kedvence, így szinte az összeset ő fogyasztotta el. Szeretik a hamburgert, Kitti abba tette a salátát, de a szendvicseibe is került jócskán. A cukkinit rántva készítették el, a céklát eltették télire.

   A família inkább a hagyományos ételeket szereti, így az e-mailben kapott céklás muffin elkészítését, szégyen ide, szégyen oda, de nem próbálták ki. Viszont a szélforgó lelkes munkával elkészült, apa segítette kitalálni, hogyan is forogjon.

   Még a csemegekukorica, a hagyma, a sárgarépa és a paradicsom van a földben, a répa a fagyasztóba kerül, mert sajnos nincs pincéjük. A kukoricát hamarosan már főzni tudják: Kitti egyik nagy kedvence. A hagymát elduggatják az ősszel, s így tavasszal, korán lesz már friss zöldhagymájuk. 

   Judit tanulságot is von. Egy gyereket sok türelemmel, de rá lehet venni a kertészkedésre. A saját magukkal megtörtént eseteket gyermekükkel megosztva, a lány egyre lelkesebben jár a kertjébe, és gondozza kis növényeit.

Képgaléria