Vesd bele magad!

A programról - Vesd bele magad!

A Vesd bele magad! Programon keresztül 2011-2015 között 93.000 vetőmag csomagot osztott ki - akkor még általános iskolák közvetítésével az AGRYA. Más vetőmag osztási akcióktól annyiban különbözik ez a kezdeményezés, hogy a célja egyértelműen az élményszerzés, a szemlélet formálás, és célcsoportjaként kisiskolás korú gyerekeket nevelő családokat szólít meg.

Ez a program hangsúlyozottan nem szociális szempontok szerint válogat a vetőmagok kiosztásakor, hanem az érdeklődésre, kíváncsiságra, már meglevő motivációkra épít. A célja az, hogy a gyerekek kedvet kapjanak értékteremtő, valós kétkezi tevékenységekhez, hogy friss levegőn legyenek, mozogjanak, hogy jobban odafigyeljenek a táplálkozásukra, életmódjukra. A Program arra is felhívja figyelmet, hogy kevés befektetéssel, munkával sok odafigyeléssel megtermelhető a szezonális friss zöldség egy család számára.

A vetőmag csomagból egy hozzávetőleg 30 nm alapterületű zöldségeskertet tud a család létrehozni. Ez az a méret, amit a szüleik, nagyszüleik segítségével kisgyerekek is meg tudnak művelni, a nélkül, hogy gyorsan beleunnának. A kertészkedésen keresztül sok mindent meg tud észrevétlenül tanulni, tapasztalni a gyermek, ráadásul nagyon gyorsan látszik a tevékenységük kézzel fogható eredménye. Sőt meg is lehet kóstolni a saját termesztésű salátát, hónapos retket, sárgarépát, cukkinit, céklát, zöldborsót, csemegekukoricát, paradicsomot, vöröshagymát, ami sikerélményt ad.

A kertészkedő családokat növényvédelmi és tápanyag gazdálkodási szakértő segíti, hogy egészséges, szép zöldségeik teremjenek.

A Programra a korábbiaktól eltérően közvetlenül, az általános iskolák közreműködése nélkül jelentkezhettek kisgyerekes családok. Az ingyenes vetőmag csomagokra pályázni kellett, azonban a vetőmag csomagot a család kisgyermek tagja kapta, nyerte. Így a pályázatnak nagyon fontos része, hogy a későbbi „kiskertész”, a kisgyermek valamiféle általa készített rajzzal, kézzel írt történettel mutassa be, hogy miért szeretne kertészkedni, hogy mit gondol a kertészkedésről.

Kategória választó