Vesd bele magad

Azzá leszel, amit eszel

Magyarország sajnos első helyen áll Európában az elhízás okozta megbetegedések számát tekintve, ugyanakkor az utolsó harmadban van a zöldség- és gyümölcsfogyasztás terén. A szakemberek egyöntetűen azt ajánlják, hogy étkezzünk úgy, hogy a napi étkezésünk felét a zöldségek, gyümölcsök tegyék ki, a másik fele pedig álljon gabonafélékből, húsokból, halakból és tejtermékekből. Az hogy ezekből mekkora mennyiséget fogyasszunk, befolyásolja az egészségi állapotunk, életkorunk, nemünk, súlyunk, fizikai aktivitásunk.

Mit rejt a címke?

Ha már segítettetek a szüleiteknek bevásárolni, akkor bizonyára észrevettétek, hogy az előre csomagolt termékeken mindig található egy címke. De megnéztétek-e valaha, milyen információkat tüntet fel ez a leírás? Most elmagyarázzuk nektek.
Az Európai Unió az élelmiszerek címkézését is szabályozza. Erre azért van szükség, hogy a vásárlók átfogó tájékoztatást kapjanak az általuk vásárolt termékekről. Ezért a következő információkat kell feltüntetni az élelmiszereken:

Nyeremény játék

A Vesd bele magad! Program során október elejéig minden hónapban két nyeremény játékot tartunk. Az egyik sorsoláson azok vesznek részt, akik megküldték a beszámolókat. Ez az összes beszámolóra vonatkozik. Tehát ahogyan megyünk előre az időben visszamenőleg nézzük, hogy minden havi beszámoló megérkezett-e. Most az első hónapban viszonylag egyszerű a helyzet, mivel csak egyetlen beszámolót kell elküldeni. De pl. a júniusi sorsoláson már csak az vehet részt, aki mind az áprilisról, mind a májusról szóló beszámolóját elküldte.

A paradicsom fajtája

Többen kérdezték a csomagban található paradicsom típusát.
A "Proton" típusú paradicsom bokor paradicsom, tehát nem fut, nem kell neki támrendszert építeni, kerek bogyójú, korai fajta. Friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas.

A kép csak illusztráció, azon egy más típusú paradicsom látható.

A Csongrád megyei VBM koordinátor

Az új Vesd bele magad! Program kísérleti évében, 2019-ben két megye, Fejér és Csongrád megyék kiemelt figyelmet kapnak. Többek között az itteni folyamatok, kiegészítő elemek tapasztalati alapján fejleszti majd tovább a Programot az AGRYA. Az egyik kísérleti megye felelőse Gémes László Szentes térségi, szegvári gazdálkodó.

A VBM „növény dokija”

Csicsay Péter, a Felvidéken élő magyar növényvédelmi mérnök segíti majd a kiskertészeket a kártevők és kórokozók leküzdésében. Péter növényvédelmi szaktanácsadóként dolgozik Dél-Szlovákiában a határ menti magyar járásokban, Komárom és Dunaszerdahely térségében, a Csallóközben és a Mátyusföldön. „A megkeresés talán azért érkezett hozzám, mert régóta szakmai kapcsolatban állok az AGRYA-val. Korábban a szlovákiai fiatal gazda szervezet vezetőségi tagja voltam, innen jön a már több, mint évtizedes közös munka a magyarországi fiatal gazdákkal.

Termesztési napló

Elkészült a Vesd bele magad! programoz kapcsolódó letölthető Termesztési Napló! A nyomtatásnál javasoljuk, hogy mindenképpen állítsák át fekete-fehér nyomtatásra a színes nyomtatókat. Fekete-fehérnek látszik, de színes! A mérete normál A/4. Úgy készült, hogy a bal oldalon egy kicsivel nagyobb a margó. Ha itt kilyukasztják, akkor szépen le lehet fűzni egy mappába, vagy akár még be is lehet köttetni :)

Kipostáztuk a vetőmag csomagokat!

A tervek szerint 2019. március 4-én hétfőn postára került az összes vetőmag csomag. Innentől a Magyar Postán múlik csak, hogy mikor kapják meg a gyerekek a vetőmagjaikat.

A bejegyzéshez tartozó képen látható egy minta csomag, így néz majd ki, ami érkezik. A címzésnél a név felett látható mindenkinek az egyedi azonosító kódja. Ezt kérjük felírni vagy a borítékot jól eltenni. Ezt a kódot kell majd később beleírni az élmény beszámolókat tartalmazó e-mailok tárgyába vagy az esetleges egyéb nyereményjáték vagy rendezvény jelentkezési lapjaira.