Vidék Kaland Program

Kiskőrösön egy épülő gazdaságba látogathatnak a fiatalok - fogadó gazda porté

Vidék Kaland

Szüleim szinte a mezőgazdaság teljes spektrumával foglalkoztak: kertészettel, állattenyésztéssel, szántóföldi növénytermesztéssel, és én pedig beleszülettem mindebbe, azaz lényegében a döntés előttem állt, hogy tovább viszem a hagyományainkat avagy nem – mondta Németh László kiskőrösi fiatal gazda. Hozzátette: a földet a kárpótlás során kapta vissza a család, és így jött létre a mostani családi gazdaság Kiskőrösön.

            Az általános iskola után a helyi, kiskőrösi gépészeti szakközépiskolába mentem. Ekkor még nem gondoltam, hogy ténylegesen mezőgazdasággal foglalkozom majd, csak abban voltam biztos, hogy szakmát szerettem volna tanulni. Érettségi után választanom kellett, hogy egyetemre megyek-e vagy a családi gazdaságban kezdek el dolgozni. Végül is az utóbbit választottam. Ezért mentem Kiskunfélegyházára továbbtanulni, ahol mezőgazdasági technikus lettem. Ez egy kétéves, általános mezőgazdasági technikusi végzettséget adó képzés volt, ahol megszereztem a mezőgazdasági munkához szükséges alapokat.

            Ezt követően a szakmai utam tervezett volt, mert tudtam, ha a technikusi iskolát elvégzem, akkor fiatal gazda támogatásra fogok pályázni. Ez meg is történt, és megkaptam a 40 ezer eurós induló összeget, amelynek segítségével aztán elkezdhettem gazdálkodni. A gazdálkodást négy hektáron kezdtem gyümölcstermesztéssel, szilvát kezdtem termeszteni ami számomra viszonylag ismert volt. A dolog célirányos volt, és a gazdaságomat így kezdtem el építeni, ez lett a gazdálkodás fő iránya. A szilvát azért szerettem meg, mert lekvártól pálinkáig mindenhez kitűnő alapanyagot biztosít, vagyis igen sok felhasználási módja van. Lehet az árut közvetlenül a piacon eladni, de akár az ipari felhasználók is megveszik a konzerviparban. Mivel a szilvás még csak négyéves, ezért nagy termésekre még nem lehet számítani. A dolgok most vannak alakulóban, de nem bántam meg a telepítést, bár már látom, hogy az út rögösebb lesz, mint gondoltam.

            Ezért a gazdaságomat próbálom több lábon tartani, például művelek egy kisebb, egy hektáros szőlőterületet. Az ültetvényen minőségi borszőlőt telepítettem, cserszegi fűszerest és alettát. Mindkettő illatos fajta. Állatot semmiképpen nem szeretnék tartani, egyszerűen a gyümölcstermesztés jobban mozgat. De elképzelhető, hogy hosszabb távon a szántóföldi növénytermesztés felé veszem az irányt levéve ennek terhét édesapámról.  Úgy látom, hogy ez a két ágazat megfelelő stabilitást ad a gazdaságnak.

            A Vidék kalandban azért szeretnék részt venni, hogy megmutathassam a kortársaimnak a gazdaságomat, és azt, hogy milyen és mennyi munkával jár egy-egy fiatal gazda számára, hogy felépítse saját gazdaságát. Az mindenképpen fontos, hogy a gazdaságban az ember magának osztja be az idejét, és ahhoz, hogy sikeres legyen, mindenképpen vállalkozó szelleműnek kell lennie. Ezt feltétlenül szeretném megmutatni.  Emellett azt szintén el fogom nekik mondani, hogy az ember „ezen a fronton” végül is elsősorban csak magára számíthat. Ez pedig nehéz és küzdelmes munkát jelent. Arra pedig már rájöttem, hogy az ember csak annyit vállaljon, amennyihez az ereje adott. Alkalmazott nincs a családi gazdaságban, mindent magunk csinálunk.

Emellett meg szeretném mutatni édesapám gazdaságát is a hozzám látogató kalandoroknak, mivel ő 100 hektáron gazdálkodik és szántóföldi növényeket: búzát, repcét és napraforgót termeszt. Továbbá szeretném bemutatni a Vidék kalandban résztvevőknek a helyi különlegességeket is, a helyi gasztronómiától a horgászatig bezárólag tulajdonképpen mindent, vagyis a különlegességeinket. De várhatóan részt vesznek majd a gyümölcsszedésben is, azaz egy kicsit dolgozniuk is kell, van ugyanis még egy kis dinnyeföldünk is. Akiket a gépek érdekelnek, azt szintén tudok nekik mutatni, mivel sok, a gyümölcstermesztésben használt gépünk van. Ezek Akasztón vannak édesapáméknál, én Kiskőrösön élek.