Vidék Kaland Program

Lényegében beleszülettem a mezőgazdaságba, és megszerettem a szakmát – Bachesz Viktor fogadó gazda portréja

Vidék Kaland

            Már nagyszüleim és így a szüleim is az agráriummal foglalkoztak, ezért lényegében beleszülettem a mezőgazdaságba, és megszerettem ezt a szakmát  - mondta indíttatásáról a Vidék kaland fogadó fiatal gazdája, Bachesz Viktor, aki Baranyában, Pécshez közel, Szilágyon gazdálkodik.

            Azért lettem mezőgazdász, mert érdekelt mind a növénytermesztés mind pedig az állattartás, hogy miként is zajlanak a munkafolyamatok, és hogyan kerül a magtárba a gabona, miért ad tejet a tehén. Mivel gyerekkorom óta a mezőgazdasági munkát látom magam körül, lényegében beleszerettem a szakmába, ami mondható, hogy szerelem volt első látásra. Éppen ezért választottam mezőgazdasági  szakközépiskolát, és az egyetemen is ilyen irányban tanultam tovább. Keszthelyre, a Georgikonra jártam és növénytermesztő mérnök diplomát szereztem 2012-ben.

A családi gazdaságunkban 100 hektáron gazdálkodunk, hagyományos gabonanövényeket termesztünk. Emellett szénát is készítünk, lucernát is termesztünk, mert a szarvasmarha-állománynak szüksége van a szálas takarmányra. Jelenleg mintegy 20 tejelő tehén tartozik a szarvasmarha-állományunkba. Az egyetemen a növénytermesztési szak mellett még felvettem néhány állattenyésztéssel kapcsolatos tárgyat is, a gyakorlatban pedig saját gazdaságunkban tanultam bele az állattartásba, de ezt ténylegesen még mindig tanulom.

            A Vidék kaland programot azért tartom jó kezdeményezésnek, mert szeretném megmutatni kortársaimnak,.akik a városban laknak, vagy nem foglalkoztak behatóan a mezőgazdasággal, hogy miként  is lesz a vetőmagból kenyérnekvaló búza vagy hogyan kerül a boltok polcaira a tej, milyen munkafolyamatokat kell ehhez elvégezni a gazdának. Ezért akik a gazdaságunkba eljönnek a Vidék kalandra, velem együtt dolgoznak majd, hogy reális képet kapjanak a mezőgazdasági munkáról. Együtt kelünk és végigcsináljuk együtt a munkanapot, odajönnek velem, ahová én megyek. Amellett, hogy a saját gazdaságunkat megismerhetik a hozzánk látogató fiatalok, néhány ismerős gazdával is megbeszéltem, hogy az ő gazdaságukba is elmegyünk, és néhány olyan munkafolyamatot is megismerhetnek a „kalandorok”, amit nálunk nem láthatnak, de tervezünk kötetlen kikapcsolódást is, például sütögetést grillen. Így lesznek szabadidős programok is.

            A hozzánk érkező fiataloknak mindenképpen meg szeretném mutatni azt a nyugalmat, ami a faluban van, és amiért érdemes a mezőgazdaságban dolgozni amellett, hogy az agráriumban végzett munkának lényegében az élelmiszer-előállítás az eredménye. Továbbá én úgy látom, hogy most a mezőgazdaságban – ha valaki kedvvel és a lehetőségeket kihasználva dolgozik – biztosabb a megélhetés, mint a városban. Kiegyensúlyozottabb, biztosabb anyagi hátteret lehet teremteni falun, ha valaki szereti a szakmáját és azt szívvel-lélekkel végzi. Ezért is szeretném továbbfejleszteni a gazdaságot, főleg az állatszám növelését tervezem. Így a technikai hátteret is fejleszteni kívánom, egy új fejőállás létesítésével valamint új istállók építésével. Édesapámmal együtt dolgozunk, de a gazdaság átadása számomra most van folyamatban. A döntéseket már én hozom, de édesapám még segít, ahol szükséges.

            Magánéletéről a fiatal gazda elmondta, hogy házas, és nemrégiben született meg első gyermekük. Felesége nem szakmabeli, hanem közgazdász, ő sok mindent kipróbált, de még nem döntött, hogy „a babázás után” hol is állapodik majd meg véglegesen. Az sem kizárt, hogy a családi gazdaságban dolgozik majd, és a gazdasági ügyeket intézi.