Vesd bele magad!

Azzá leszel, amit eszel

Magyarország sajnos első helyen áll Európában az elhízás okozta megbetegedések számát tekintve, ugyanakkor az utolsó harmadban van a zöldség- és gyümölcsfogyasztás terén. A szakemberek egyöntetűen azt ajánlják, hogy étkezzünk úgy, hogy a napi étkezésünk felét a zöldségek, gyümölcsök tegyék ki, a másik fele pedig álljon gabonafélékből, húsokból, halakból és tejtermékekből. Az hogy ezekből mekkora mennyiséget fogyasszunk, befolyásolja az egészségi állapotunk, életkorunk, nemünk, súlyunk, fizikai aktivitásunk. Ezért többek között az élelmiszerek címkéjén megtalálható tápérték, energia jelölés, segíthet abban, hogy azt az élelmiszert válasszuk ki, amire leginkább szükségünk van.

És hallottatok már a kalória szóról? A kalória (kcal) az a hőmennyiség, ami ahhoz kell, hogy 1 gramm víz hőmérséklete 1 Celsius-fokkal megemelkedjen. Az ételekben található energia hő formájában biztosítja testünk számára, hogy működni tudjon. A testünk egyrészt elraktározza, másrészt üzemanyagként elégeti a kalóriákat. Ha túl sok kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, akkor bizony hízni kezdünk, az elraktározott kalória ugyanis testzsírrá alakul. Sajnos manapság rengeteg olyan élelmiszert fogyasztunk, ami „üres kalóriákat" tartalmaz. Az üres kalóriát tartalmazó ételek és italok olyan élelmiszerek, melyek tápértéke elenyésző, de annál nagyobb az energiatartalmuk. Ide tartoznak leginkább a péksütemények, az édes/sós rágcsálnivalók, cukorkák, szénsavas és cukrozott üdítőitalok, szörpök és az olajban sült élelmiszerek (hasábburgonya, chips).

Ahhoz, hogy a szervezetünk egészséges legyen és jól tudjon működni, különféle tápanyagokra van szüksége. Folyamatosan szükségünk van vízre, vitaminokra, zsírfélékre, proteinekre, szénhidrátátokra és nem utolsó sorban ásványi anyagokra. Ezért kell változatosan táplálkozni, és kerülni a laktató, de üres kalóriákat tartalmazó és alacsony tápértékű ételeket.