Vesd bele magad!

Mit rejt a címke?

Ha már segítettetek a szüleiteknek bevásárolni, akkor bizonyára észrevettétek, hogy az előre csomagolt termékeken mindig található egy címke. De megnéztétek-e valaha, milyen információkat tüntet fel ez a leírás? Most elmagyarázzuk nektek.
Az Európai Unió az élelmiszerek címkézését is szabályozza. Erre azért van szükség, hogy a vásárlók átfogó tájékoztatást kapjanak az általuk vásárolt termékekről. Ezért a következő információkat kell feltüntetni az élelmiszereken:
- Tápanyagtartalom Megmutatja, hogy mennyi a választott élelmiszer energia-, zsír-, telített zsír-, szénhidrát-, cukor-, fehérje- és sótartalma 100 g, illetve 100 ml termékre vetítve. Ez az információ táblázat formájában, általában a csomagolás hátsó oldalán található.
- Összetevők listája Kötelező felsorolni a termék összetevőit, amit tömeg szerinti csökkenő sorrendben találhatunk meg az élelmiszeren. Vagyis abból az összetevőből tartalmazza a legtöbbet a termék, amely a lista elején, a legkevesebbet, ami a lista végén szerepel.
- Allergének A pontos élelmiszerjelölés nagyon fontos információ a táplálékallergiával küzdők számára.
- Mennyiség Az élelmiszer nettó mennyisége, folyadékok esetében űrtartalomban, egyéb termékek esetében tömegben megadva.
- Megnevezés A címkén leírják az élelmiszer fizikai állapotára vagy a rajta végzett különleges kezelésre vonatkozó információkat is (porított, mélyhűtött, koncentrátum, füstölt stb.)
- Fogyaszthatóság A „fogyasztható” és a „minőségét megőrzi” feliratot követő dátumok arról adnak tájékoztatást, hogy meddig fogyasztható biztonságosan az élelmiszer.
- Gyártó A gyártó, a csomagoló vagy a forgalmazó nevének és címének is szerepelnie kell a csomagoláson, hogy tudjuk, kihez kell fordulni, ha panaszunk vagy kérdésünk van a termékről.
- Származás Bizonyos típusú élelmiszerek – például a hús, zöldség és gyümölcs – esetében kötelező a származási ország feltüntetése.
- Referencia Beviteli Érték Ez a jelölés segít elhelyezni az adott élelmiszert az étrendünkben azzal, hogy megmutatja, hogy egy adag termék elfogyasztásával mennyi energiához és tápanyaghoz jut a szervezetünk.