Vesd bele magad!

A Csongrád megyei VBM koordinátor

Gémes László

Az új Vesd bele magad! Program kísérleti évében, 2019-ben két megye, Fejér és Csongrád megyék kiemelt figyelmet kapnak. Többek között az itteni folyamatok, kiegészítő elemek tapasztalati alapján fejleszti majd tovább a Programot az AGRYA. Az egyik kísérleti megye felelőse Gémes László Szentes térségi, szegvári gazdálkodó.

            Gémes László az AGRYA volt alelnöke, és a felügyelő bizottság jelenlegi elnöke arról beszélt, hogy a „Vesd bele magad!” Program – amelyet már az elmúlt években működtetett az AGRYA óvodák és általános iskolák számára – most a családokat célozza meg. Ezért a programban részt vevők vetőmag-egységcsomagot kapnak, és a vetőmagokat elvetve a gyerekek és a szülők együtt gondozzák a növényeket kiskertjükben, figyelemmel kísérve azok fejlődését és a közös munka alapján a gyerekeknek kedvet szeretne csinálni a szövetség a kertészkedéshez. Eközben a résztvevők megtapasztalhatják, miként is kerülnek az asztalra a különféle jó minőségű magyar zöldségek.”Azért is vállaltam a koordinátori szerepet ebben a programban, mert vallom, hogy a gyermekkor meghatározó abban, hogy valaki lélekben-testben egészséges felnőtté váljon. Ez a kezdeményezés ebben lehet egyfajta segítség.” – mondta a szakember. Fontos célkitűzés továbbá, hogy a most még esetleg parlagon lévő falusi kertekben ismét legyenek a mindennapi élethez szükséges zöldségeket termő ágyások. Emellett a gyerekek és a szülők közös munkája erősebbé teszi a családi kötelékeket is, a család jobban összekovácsolódik. Nemcsak a szülők és a gyerekek között lehet így szorosabb a kapcsolat, hanem a nagyszülőkkel is újra több lehet az együttlét.

            Pályájáról elmondta a szakember, hogy 2005. óta egyik vezető tisztségviselője volt az AGRYA-nak, mivel maga is mezőgazdasággal, most elsősorban állattenyésztéssel és szántóföldi növénytermesztéssel  foglalkozik. De előzőleg a kertészkedés is a profiljába tartozott. Így ez utóbbi területen is ismeri a lehetőségeket – mind mondta – neki is két fia van. Hozzátette: igaz, 19 és 20 évesek, de szülőként tapasztalja, igen jó az, amikor a szülők és a gyerekek együtt dolgoznak, mivel együtt tevékenykednek az állattenyésztésben és együtt dolgoznak a gépi munkák elvégzéskor is. Megemlítette: amikor a fiúk kisebbek voltak, akkor a kertészetben is szerettek együtt lenni a szülőkkel. „Ezek a pozitív tapasztalatok indítottak arra, hogy a „Vesd bele magad!” programban részt vegyek.”

            Gémes László a korábbi közös együttléteknek, munkának tudja be azt is, hogy mindkét fia érdeklődik a mezőgazdaság iránt, és ebbe az irányba tesz lépéseket. A kisebbik fiú nemcsak a mezőgazdasággal, de a vad- és erdőgazdálkodással is szeretne foglalkozni. Ezek a területek a mezőgazdasággal is szorosan összefüggnek – magyarázza. Jelzi: a mezőgazdasági munkához nagyszülei révén kötődik, mivel alapvégzettsége a vendéglátás területe. De a nagyszülők példája a gazdálkodás irányába indította el és átképezte magát mezőgazdásznak. Az állatok szeretetét pedig nagyapjától örökölte, aki falusi állatorvos volt. A gépek szeretete pedig dédapjától származik, akinek cséplőgépe volt hajdan. Így a nagy család gyakorlatilag a mezőgazdaság minden szegmensét lefedi. Reményét fejezte ki, hogy a fiai továbbviszik majd a most működő gazdaságot, és a gyakorlatban is alkalmazzák a precíziós gazdálkodást, tágítva a gazdálkodás lehetőségeit.