Vesd bele magad!

A VBM „növény dokija”

Vesd bele magad! AGRYA

Csicsay Péter, a Felvidéken élő magyar növényvédelmi mérnök segíti majd a kiskertészeket a kártevők és kórokozók leküzdésében. Péter növényvédelmi szaktanácsadóként dolgozik Dél-Szlovákiában a határ menti magyar járásokban, Komárom és Dunaszerdahely térségében, a Csallóközben és a Mátyusföldön. „A megkeresés talán azért érkezett hozzám, mert régóta szakmai kapcsolatban állok az AGRYA-val. Korábban a szlovákiai fiatal gazda szervezet vezetőségi tagja voltam, innen jön a már több, mint évtizedes közös munka a magyarországi fiatal gazdákkal. Kertészmérnökként és növényvédelmi szakmérnökként végeztem Kecskeméten. Nagyon fontos a növényvédelem a mezőgazdasági termelésben, mert megfelelő hozamokra csak abban az esetben lehet számítani, ha a növényvédelmi munkák is kellő súlyt kapnak a növénytermesztésben. Így van ez a kiskertekben is. A növényeknek ugyanis megfelelő körülmények szükségesek ahhoz, hogy jó termést lehessen betakarítani. Ennek érdekében pedig meg kell előzni a kártételeket. Fontos, hogy a termelők a technológiai leírásokat szem előtt tartva végezzék el a vetést, megfelelő helyre kerüljenek a növények. Például olyan egyszerű dolgokra kell gondolni a kiskertek kialakításához, hogy azok ne kerüljenek diófa közelébe, alá, mert a diófa kiszorítja a kultúrnövények jelentős részét, és nem megfelelően teremnek azok sem, amelyek bírják a diófa által teremtett körülményeket. A gond az a kiskertekkel, hogy rengeteg apró dologra kell figyelni, és ezért a kollégák közül ezért sokan nem is vállalnak ilyen jellegű tanácsadást.”

Pétertől pontosan ezeket a praktikus tanácsokat várhatják majd a kiskertészek és családjuk. Itt vannak rögtön a csigák. „A kiskertekben a megfelelő hozam elérése érdekében például azzal is sokat lehet segíteni, hogy a csigák életét megnehezítjük a kiskertben. Ha a kiskertben sok a kő vagy a fadarab, akkor a csigák ott megbújhatnak és el is szaporodhatnak a nedves környezetben. Azzal az egyszerű lépéssel, hogy a csigák életfeltételei nem lesznek kedvezőek, mert eltávolítjuk a köveket, fadarabokat a veteményesből, a hozamokat lehet növelni, meg lehet előzni a csigák kártételét, továbbá több kórokozó jelenlétét is korlátozni lehet. Felhívta a figyelmet arra, hogy sokan biológiai növényvédelmet szeretnének alkalmazni a kiskertben, ami lehetséges, de nem adja meg minden esetben az azonnali hatás és nagy odafigyelést igényelnek. Emellett a biológiai növényvédő szerek drágábbak is, mint a kommersz szerek.

            Ha a programban részt vevő családok némelyike állatot is tart, akkor azt szintén figyelembe kell venni a termelésnél, mert a drótféreg vagy a lótetű is igen jelentős károkat tehet a veteményesben. Így például ne tegyék a kiskertet disznó szerves trágyával ellátott területre, mert gyakran ilyen apróságok figyelembe vétele is meg tud előzni több komoly problémát.”

            A szakértő pályájáról elmondta: 1996-ban végzett Kecskeméten, és ezt követően kertészmérnöki diplomája mellé növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási szakmérnöki diplomát szerzett. Dolgozott az ezredfordulón a szlovák-magyar határon mint növényvédelmi szakmérnök és az úgynevezett karantén-kártevőkkel foglalkozott. Elmondta: a határon karantén-kártevők nem igazán fordultak elő munkája során. Leginkább minőségi problémákkal kellett foglalkoznia. Ezt követően, 2005. után a dunaszerdahelyi járásban dolgozott, mint növényorvos, regionális növény-egészségügyi felügyelő. Jelenleg önálló szaktanácsadóként dolgozik. Szlovákiában gyakorlatilag ő az egyetlen független szaktanácsadó ezen a területen. Mindez egy komplex szolgáltatást takar a gazdálkodási naplókon túl tápanyag és növényvédelem is ebbe a körbe tartozik, továbbá az egyéb technológiai kérdések szintén idetartoznak. Rámutatott: a két ország mezőgazdasága jelentősen különbözik, mivel Szlovákiában a mezőgazdaság nemzetgazdasági szinten nem bír olyan jelentőséggel, mint Magyarországon. A magyar növényvédelem világviszonylatban is rendkívül jól működik, mert a Növényorvosi Kamara abban a szerkezetben, ahogy most tevékenykedik, a világon egyedülálló modell, ami mintául szolgál sok országnak. Csehország próbál hasonló rendszert kialakítani, mint a magyarországi. Magyarország a régióban mindenképpen követendő példa ezen a szakterületen. – mondta Csicsay Péter.

Csicsay Péter tollából rendszeresen készülnek majd írások a Vesd bele magad! Program részeként. Ő lesz az, aki az e-mailben küldött kérdésekre válaszol majd. Hogy mi Péter e-mail címe? Erről a résztvevő családok közvetlen tájékoztatást kapnak majd. Ha kérdezik Pétert, akkor kell majd használni a kódot…